Uusi yliopisto ilman raja-aitoja

Tampereen korkeakoulujen yhdistämisprosessi on edennyt vaiheeseen, jossa ollaan päättämässä uuden yliopiston hallintorakenteesta. Pöydällä olevat vaihtoehdot voidaan karkeasti jakaa korkean, kolmiportaisen, ja matalan kaksiportaisen hallintorakenteen malleihin. Kolmiportaisessa mallissa yliopistoon luodaan uusi niin sanottu school -hallintotaso tiedekuntien ja keskushallinnon (rehtori, hallitus ja konsistori) väliin. Matala kaksiportainen hallintorakenne on tällä hetkellä käytössä sekä Tampereen yliopistolla että TTY:llä. Me allekirjoittaneet Johtamiskorkeakoulun tiedekunta- ja ainejärjestöt vetoamme säätiön hallitukseen matalan hallintorakenteen puolesta.

Kaksiportainen tiedekunnista ja keskushallinnosta koostuva rakenne on monin tavoin kolmiportaista school -mallia parempi. Tiedekuntarakenteen käyttöönottoon ei sisältyisi lisääntyviä hallinnon kuluja, joista kaikissa maamme korkeakouluissa on jouduttu karsimaan. Varsinkin yhdistymisprosessin rahoituksen jäädessä toivotusta summasta, ja yliopistojen ollessa säästöpaineiden alla, varat tulee kohdentaa järkevästi ja tehokkaasti, emmekä usko ylimääräisen hallinnontason luomisen toteuttavan tätä tavoitetta.

Yhteisen yliopiston luomisessa tärkeänä on luoda uutta ja vahvistaa yhteyttä eri tieteenalojen välillä. Tiedekuntamalli mahdollistaa helpomman ristiinopiskelun uuden yhteisen yliopiston sisällä. Erityisen ongelmalliselta vaikuttaa niin kutsuttu kampuskoulu- malli, joka uhkaa jättää uuden korkeakoulun vain nimen tasolle opintojen eriytyessä vanhojen yliopistojen kampuksille. School -malli saattaa korottaa opiskelijan kynnystä valita opintoja toisista schooleista. Tällöin uudet avaukset jäisivät schoolien sisäisiksi, ja mahdollista potentiaaliaan köyhemmiksi. Esimerkiksi Aalto-yliopistossa eri schooleissa opiskelu on ollut erillishakumenettelyn takana viime vuoteen asti. School-malli olisi kuolinisku uuden, yhteisen yliopistokulttuurin rakentamiselle siilouttamalla ja eristämällä tiedekunnat keinotekoisesti toisistaan.

Nämä ongelmat tunnistetaan myös Helsingin yliopistossa vuonna 2016 tehty selvityksessä mahdollisesta tulevasta toimintarakenteesta. Loppuraportin mukaan ’’Organisaatiouudistukselle asetetut tavoitteet – yhteistyön lisääminen yliopiston sisällä ja kumppaneiden kanssa, johtamisen tuominen lähemmäksi henkilöstöä ja opiskelijoita sekä strategisten valintojen teko ja yhteisten voimavarojen optimaalisempi käyttö – on työryhmän näkemyksen mukaan mahdollista saavuttaa 11 tiedekunnan rakenteen puitteissa.’’

School-mallia on perusteltu strategisen johtamisen virtaviivaistamisella. Tämä tarkoittaisi, että yliopiston johtaminen tapahtuisi pääasiassa ylhäältä alaspäin. School-malli siis lisäisi yliopiston keskusjohtoisuutta ja samalla vähentäisi tiedekuntien autonomiaa. Tämä taas siirtäisi päätöksentekoa kauemmas niistä joita päätökset koskevat, jolloin päätöksenteossa ei välttämättä käytettäisi parasta asiantuntemusta. Tiedekuntien kehittymisen kannalta on tärkeää, että tiedekunnat voivat itse vaikuttaa toimintaansa mahdollisimman paljon.

Me allekirjoittaneet näemme, että School-mallin sisältämät heikkoudet ylittävät sen vahvuudet selvästi. Kaksiportainen malli on toiminut Tampereen yliopistolla hyvin ja siihen siirryttiin vastikään myös TTY:llä. Emme näe tarvetta luoda uuteen yliopistoon kokonaan uutta hallinnon tasoa, joka ei toisi juurikaan lisäarvoa ja joka olisi pahimmassa tapauksessa haitallinen.

Johtamiskorkeakoulun opiskelijoiden puolesta,

Johtamiskorkeakoulun tiedekunta- ja ainejärjestöjen puheenjohtajat:
Maarika Kujanen, Johtamiskorkeakoulun ylioppilaat ry
Antti Poikolainen, Boomi ry
Roope Tukia, Iltakoulu ry
Julius Tavasti, Staabi ry

JKK:n tiedekuntaneuvoston jäsenet:
Janne Vikman, kauppatieteet
Ville Tynkkynen, politiikan tutkimus
Joel Auranen, hallintotieteet

Julkaistu kohteessa Uncategorized

Hallituksen kokous 13/17

Hallitus kokousti jälleen ke 25.10. klo 16 alkaen Pinni A:n 5. kerroksen kokoustilassa. Kokouksessa käsiteltiin mm. seuraavia asioita:

 

Menneet tapahtumat:

– 11.10. Maisteri-iltamassa Telakalla oli 15 osallistujaa. Tapahtuma onnistui hyvin ja järjestetään jatkossakin. Seuraava iltama on 9.11.

– 19.10. Kv-sitseillä osallistujia oli 69, joista 9 osti lipun IK:n kautta. Sitsit onnistuivat hyvin ja tunnelma oli hyvä.

– 23.10. Pokeriturnaus järjestettiin yhdessä Staabin, Patinan ja IA:n kanssa. Osallistujia yhteensä 22, joista ainoastaan 1 oli IK:n listoilta. Yeti Kakko tuli 7. sijalle.

 

Tulevat tapahtumat:

– Bussirundi 26.10.

– 31.10. Haalarikastajaiset

– 2.11. IK:n ja Staabin kotibileet: Järjestetään Kaupin saunatiloissa Finnmedin rakennuksessa klo 18 alkaen. Jatkot kolmioilla.

– 6.11. Rakastu Iltakouluun: Alkaa klo 16 ja paikkana Päätalon luentosali A2A. Hallituspestit, toimikunnat ja toimihenkilöt esittelyssä.

– 9.11. Beer pong -turnaus ft. Staabi, Patina ja IA: Järjestetään Messukylän Työväentalolla klo 17-21. Osallistumismaksu 4€/hlö.

– 14.11. Syyskokous

 

Kopoasiat:

– Päätetään, että Iltakoulu allekirjoittaa JKY:n kannanoton 2-portaisesta hallintomallista T3:een liittyen.

– Opetusneuvostoon välitetty toive julkistaa tenttitulokset opiskelijanumerolla eikä nimellä, mutta nimellä julkaiseminen on kuitenkin sääntöjenmukaista.

 

Vujut:

– Bravolle toimitettu tiedot menumääristä sekä ruoka- ja pöytäkartoista.

– Vujujen haalarimerkin on suunnitellut Eveliina Kuusiston veli.

 

Työelä- ja alumni:

– Työelämä excu 29.11.

 

Varainhankinta:

– Ruissipsit haettu Kangasalalta

 

Tiedotus:

– Jatkossa käytetään Snapchatin sijaan Instagram tarinaa

 

Kv-asiat:

-Kv-tutorhaku käynnissä

Julkaistu kohteessa Kokoustiivistelmät

Hallituksen kokous 12/17

Hallitus kokousti jälleen viime viikon torstaina 5.10. klo 16 alkaen Pinni A:n 5. kerroksen kokoustilassa. Kokouksessa käsiteltiin mm. seuraavia asioita:

 

Menneet tapahtumat:

– 21.9. Lukuvuoden avajaisseminaari: Puheet olivat mielenkiintoiset. Seminaarin jälkeen oli hlökunnan tiloissa tarjolla viiniä ja pientä purtavaa.

– 25.9. Sivuaineinfossa oli 35 osallistujaa ja tapahtuma saanut hyvää palautetta.

– 26.9. JKK Suomibileissä oli 20 iltakoululaista. Ohjelmassa oli beer pongia, hengailua ja sanomista.

– 27.9. HUMINAT: osallistujia oli runsaasti ja yhteensä ennakkolippuja myytiin 230. IK saa tapahtuman lipputuloista hyvin rahaa.

– 30.9.-1.10. Konflktinratkaisusimulaatio: hyvää palautetta on tullut ja tapahtuma onnistui hyvin

 

Tulevat tapahtumat:

– 11.10. Maisteri-iltama @Telakka klo 18 alkaen

– 12.10. Happrot

– 19.10. Kv-sitsit JKY:n ainejärjestöjen järkkäämänä

– 23.10. Pokeriturnaus

– 26.10. Bussirundi

 

Kopoasiat:

– Tulevan yliopistosäätiön toimintamallista on ollut keskustelua.

 

Liikunta:

– TA:n peleihin on ollut välillä vaikea saada osallistujia, mutta keskusteltiin siitä, että TA:n osallistuminen esimerkiksi futissarjoihin on kuitenkin tärkeää.

 

Varainhankinta:

– Yritetään saada sponssia Pop-pankilta vedoten siihen, että ollaan oltu jo kauan asiakkaana.

 

Vuosijuhlanauhat:

– Päätetään tilata 30 metriä juhlavuosinauhaa kultalangalla Hyrsky Oy:lta Saksan yrityksen sijaan, koska luotettavampi ja varmempi.

Julkaistu kohteessa Kokoustiivistelmät

Hallituksen kokous 11/17

Hallitus kokousti tiistaina 19.9. Päätalon C2:ssa klo 16 alkaen. Kokouksessa käsiteltiin mm. seuraavia asioita:

Menneet tapahtumat:

– Hiiriviikot ovat nyt ohi ja tapahtumia oli mm.

  • 7.9. Challenge accepted (20 fuksia osallistui, suoritukset olivat mahtavia ja jatkot oli I-kadulla, jossa tarjoiltiin kekkosta)
  • 11.9. Fuksimökki (osallistujia 49, Bosa oli esittäytymässä ja julistettiin Challenge acceptedin voittaja)
  • 14.9. Fuksisitsit (osallistujia 104 hlöä, IA oli tarjoilemassa ja tapahtuma oli onnistunut)

Tulevat tapahtumat:

– ma 25.9. Sivuaineinfo päätalon A2:ssa klo 15-17

– 26.9. JKK:n Suomibileet @Klubi 57 klo 18 alkaen

– 27.9. Huminat

Varainhankinta:

– Haalarimerkkitilaus on tullut aj-tilaan

Kopoasiat:

– Konfliktinratkaisusimun haku päättynyt ja IK:sta toiseksi eniten hakemuksia

Tiedotus

– Päätetään kieltää edustajistovaalien henkilömainostaminen IK:n tiedotuskanavissa ja aj-tilassa. Vaaleja mainostetaan kuitenkin yleisesti.

Vuosijuhlat

– Ilmoittautumislomake on valmis ja aukeaa jäsenistölle to 28.9.

Julkaistu kohteessa Kokoustiivistelmät

Hallituksen kokous 10/17

Hallitus kokousti torstaina 7.9. klo 13 alkaen Päätalon C2:ssa. Kokouksessa käsiteltiin mm. seuraavia asioita:

Menneet tapahtumat:

– JKY järjesti vaihtareille saunaillan Sorin saunalla 21.8. Tapahtumassa oli todella runsaasti osallistujia ja heillä oli hauskaa. 22.8. JKY järjesti LFC-opiskelijoille samassa paikassa saunaillan ja sekin sujui onnistuneesti ja osallistujia oli n. 30.

– Hiiriviikot ovat edenneet jo pitkälle ja takana ovat mm. 25.8. Tutustumissauna, 29.8. Amazing race, 30.8. IK goes Muumimuseo, 31.8. uusi tapahtuma Tuutorkämppäappro ja 3.9. Leffailta. Fuksit ovat osallistuneet ahkerasti tapahtumiin. Myös tuutorit olleet innokkaana mukana Hiiriviikkojen tapahtumissa.

 

Tulevat tapahtumat:

-Hiiriviikot jatkuvat ja tulossa on mm. 10.9. Lautapeli-ilta, 11.9. Fuksimökki, 12.9. Kollektiivinen Köllintä sekä 14.9. Fuksisitsit.

 

Tuutorointi ja aj-tila:

– Tuutorointi on sujunut hyvin

– Päivystäjiä tarvittaisiin lisää

 

Työelämä- ja alumnitoiminta

– Harjoittelu- ja työelämätapahtumaa ollaan järjestämässä marraskuun loppupuolelle yhteistyössä alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa

 

Opiskelijahaalarit

– Haalari tilaus tehty

 

Koulutuspolitiikka

– Lukuvuoden avajaisseminaari on to 21.9.

– Sivuaineinfo järjestetään ma 25.9. klo 15-17 Päätalolla A2:ssa

 

Kv ja kehitysyhteistyö:

– IK osallistuu Tamyn järjestökilpailuun, jonka teemana kansainvälisyys

Julkaistu kohteessa Kokoustiivistelmät