Opiskelun aloittaminen yliopistossa voi vaikuttaa sekavalta ja vaikealta. Loimmekin siis teille uusille fukseille kätevän muistilistan, jossa listasimme asiat, jotka teidän tulee tehdä ennen opiskelun aloittamista.

1.    Opiskelupaikan vastaanottaminen

Uuden opiskelijan tärkein tehtävä on vastaanottaa opiskelupaikka Opintopolku.fi-sivustolla. Viimeinen päivä opiskelupaikan vastaanottamiselle on 10.7.2019.

2.    Läsnäolleeksi ilmoittautuminen ja ylioppilaskunnan jäsenmaksun maksaminen

Jotta syksyn opinnot voivat käynnistyä, tulee uuden opiskelijan ilmoittautua läsnäolleeksi lukukaudelle. Ilmoittautuminen tapahtuu Opintopolku.fi-portaalin kautta ja sen voi suorittaa heti paikan vastaanottamisen jälkeen, mutta viimeistään elokuun loppuun mennessä. Opintotoimiston kautta ilmoittautuvat opiskelijat pystyvät ilmoittautumaan läsnäolleeksi aikavälillä 1.8.2019-31.8.2019.

Uusien opiskelijoiden tulee maksaa Tampereen ylioppilaskunta TREY:n jäsenmaksu ilmoittautumisen yhteydessä. TREY ajaa opiskelijoiden etua, tuottaa jäsenpalveluita sekä toteuttaa monipuolista järjestötoimintaa. Sen toimintaan pääset tutustumaan tarkemmin täältä.

3.    Asumisjärjestelyiden hoitaminen

Asumisjärjestelyiden hoitaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen. Asuntomarkkinat käyvät kuumina loppukesän ja alkusyksyn ajan, joten etsintä saattaa vaatia pientä vaivannäköä. Opiskelija-asuntoihin jonot saattavat olla jopa yli vuoden mittaisia, joten hakemukset on hyvä tehdä heti, vaikka alkuun muuttaisikin yksityisiltä markkinoilta löytyvään vuokra-asuntoon. Etenkin yksiöihin jonot ovat yleensä pitkiä, joten soluihin kannattaa myös hakea. Opiskelija-asuntojen suhteen ensisijalle pääsevät yleensä ne hakijat, jotka muuttavat Tampereen ulkopuolelta. Ohessa muutamia vaihtoehtoja asuntojen etsintään:

TOAS

Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOAS tarjoaa soluasuntoja, yksiöitä ja perheasuntoja. Sivustolla pystyt selaamaan asuntovaihtoehtoja ja täyttämään asuntohakemuksen hakemuspalvelussa. Voit jonottaa samaan aikaan sekä soluihin, yksiöihin ja perheasuntoihin. Huomaathan, että voit rekisteröityä sähköisiin palveluihin vasta jätettyäsi asuntohakemuksen.

POAS

Tampereen kaupungin omistama Pirkan Opiskelija-asunnot eli POAS on yhtiö, joka tarjoaa asuntoja opiskelijoille sekä alle 30-vuotiaille työntekijöille. Pääset tutustumaan ja hakemaan kohteita sivuston kautta.

Yksityiset asuntomarkkinat

Yksityisten asuntomarkkinoiden tarjonta on yleensä varsin laaja, mutta hinnat ovat myös opiskelija-asuntoja kalliimpia. Asuntoja voit selata esimerkiksi seuraavilta sivustoilta:

  1. Tori.fi
  2. Vuokra-asunnot Tampere
  3. Opiskelijan Tampere

Opiskelijan Tampereen tilapäismajoitukset

Mikäli asunto ei meinaa tärpätä heti alkusyksystä tai pääset muuttamaan vasta syyskuun puolella, tarjoaa Opiskelijan Tampere tilapäismajoitusta Dream Hostellissa kohtuulliseen hintaan. Lisätietoja löydät täältä. Mikäli hostellimajoitus varataan täyteen, järjestää ylioppilaskunta TREY tilapäismajoitusta Hervannassa. Tilapäismajoituksiin liittyvissä kysymyksissä voit olla suoraan yhteydessä TREY:n sosiaalipoliittiseen asiantuntijaan Laura Kaipiaan (laura.kaipia(at)trey.fi).

4.    Opiskelijakortin tilaaminen

Opiskelijakortin myötä opiskelijat saavat tuntuvia etuja muun muassa joukkoliikenteestä, yliopiston ravintoloista sekä lukuisista yrityksistä. Kun maksat ylioppilaskunta TREY:n jäsenmaksun ja aktivoit TUNI-peruspalvelutunnuksen, saat oikeuden opiskelijakorttiin. Voit myös ladata opiskelijakortin sähköisen version Pivon sovellukseen. Tarkemmat ohjeet löydät täältä.

5.    TUNI-käyttäjätunnuksen aktivoiminen

TUNI-käyttäjätunnus on pääsyreitti yliopiston internetpalveluihin, kuten Opiskelijan työpöydälle, SISU-järjestelmään sekä yliopiston sähköpostiin. Jos siis haluat tilata opiskelijakortin tai tehdä kurssivalintoja ennen fuksiviikkojen alkamista, kannattaa tunnus aktivoida kesän aikana.

6.    Opinto- ja asumistuen hakeminen Kelalta

Jotta saat hyödyn Kelan tarjoamista tuista jo heti opintojen alkaessa, tulee sinun täyttää tukihakemukset Kelan sähköisessä asiointipalvelussa.

Kelan sivuilla kannattaa perehtyä muun muassa tukirajoihin, jos aiot tehdä töitä opintojen ohessa. Tukiin liittyy rajoituksia myös niissä tapauksissa, joissa useampi ihminen kuuluu samaan ruokakuntaan.

7.    Opintoihin tutustuminen

Opintoihin ja kurssivalikoimaan kannattaa tutustua hieman jo ennen opintojen alkamista. Fuksikirjeessä saat vielä tarkempia ohjeita siitä, mitä kursseja syksylle kannattaa ottaa. Politiikan tutkimuksen kandidaattiohjelman rakenteeseen voit tutustua opiskelijan oppaan kautta.

Opinnot alkavat orientaatioviikoilla maanantaina 19.8.2019. Fuksikirjeet sisältävät syksyn alustavan aikataulun niin orientoivista sekä fuksiviikkojen tapahtumista.

8.    Fuksikyselyyn vastaaminen ja Facebook-ryhmään liittyminen

Jotta pystymme takaamaan mahdollisimman laadukkaan ja yksilöitä huomioivan tuutoroinnin, lähetämme sinulle heinäkuun aikana sähköisen fuksikyselyn. Fuksikyselyyn vastaaminen ei vie kauaa ja tarjoaa meille tärkeitä alkutietoja. Kiitämme jo etukäteen vastauksista!

Tiedotuksemme toimii niin sähköpostin kuin Facebookin välityksellä. Jos omistat Facebook-tilin, suosittelemme liittymään ryhmään Iltakoulun fuksit ja tuutorit 2019.  Ryhmä on kätevä kanava pysyä perillä tapahtumista ja luoda keskustelua tuutoreiden ja uusien opiskelijoiden kesken.

9.    Fuksikirjeeseen tutustuminen

Heinä-elokuun aikana lähetämme sinulle kattavan infopaketin postitse. Infopakettiin kannattaa tutustua huolellisesti, sillä se sisältää tärkeitä ohjeita ja aikatauluja. Lisäksi kirjeestä löytyy fukseille räätälöity lehti, jota Iltakoulun ANTI-lehden toimitus ja tuutorit ovat kevään aikana väsäilleet.

 

Muista myös tutustua Tammpereen yliopiston uusien opiskelijoiden sivuun!

 

Näillä vinkeillä pääset hyvin alkuun opinnoissasi. Tuutorit ja muut iltakoululaiset toivottavat teidät lämpisti tervetulleiksi mukaan Iltakouluun ja Tampereen yliopistoon!