Vuosijuhlien etikettisäännöistä

Vuosijuhlat on arvokas juhlatilaisuus, johon liittyy monia etikettisääntöjä. Niitä noudattamalla kunnioitetaan juhlan luonnetta. Arvokkuus ei kuitenkaan tarkoita muodollisuutta ja jäykkyyttä, vaan tärkeintä on hauskanpito.

Miesten pukukoodi

Vuosijuhlakutsussa ilmoitettava pukukoodi ”frakki tai tumma puku” tarkoittaa, että miehet pukeutuvat iltatilaisuuteen joko frakkiin tai tummaan pukuun.

On hyvä huomioida, että rannekelloa ei tule käyttää frakin kanssa – hanki taskunauris, mikäli tarvitset ajannäyttäjää. Frakin ainoa puhtaasti vapaasti valittava asuste on kalvosinnapit.

Huomaathan myös, että tummalla puvulla tarkoitetaan iltajuhlissa ainoastaan mustaa, tummanharmaata tai tummansinistä pukua, ei siis erimerkiksi ruskeaa tai liituraidallista pukua. Puvun kanssa saa käyttää ainoastaan valkoista paitaa, mustia sukkia ja harmaata kravattia, josta helmenharmaa on parhain sävy. Kenkien tulee olla mustat nauhakengät tai lakeerikengät.

Miesten tulee laittaa hiukset kiinni, jos ne ovat niin pitkät, että ne menevät kiinni. Smokki ja saketti eivät ole etiketin mukainen pukuvaihtoehto akateemisiin iltajuhliin.

Naisten pukukoodi

Etiketin mukaan miehen pukeutuminen määrittelee naisen pukeutumisen. Tämä tarkoittaa sitä, että miehen frakkia vastaa naisella juhlapuku. Tummaa pukua taas vastaa naisella iltapuku.

Juhlapuvun alta saa vilkkua ainoastaan kengänkärjet. Juhla-asun alla kuuluu käyttää sukkahousuja tai stay-upeja, joten ethän tule paljain säärin! Korujen tulee olla juhlavia ja laukun pieni sekä olkahihnaton. Mahdollisia kunniamerkkejä voi myös käyttää. Cocktail-puku tai muu lyhyt helma sekä hattu eivät ole sopivia akateemisiin iltajuhliin.

Jos hiuksesi ovat niin pitkät, että ne ylettyvät kiinni, ne tulee laittaa kiinni. Lisäksi ruokapöydässä laukkua ei tule säilyttää pöydällä, ja tanssiessa se tulisi jättää pöytään.

Käyttäytyminen

Vuosijuhlille saavutaan hyvissä ajoin – akateemista varttia ei tunneta, ja myöhästyminen on erittäin epäkohteliasta. Istumapaikat on jaettu etukäteen, oma istumapaikkasi selviää istumapaikkakartasta. Löydettyäsi paikkasi käy sen taakse seisomaan. Istuthan siis vasta, kun illan isäntä jaemäntä siihen kehottavat. Kohtelias mies auttaa oikealla puolellaan olevaa daamia tuolin kanssa tämän istuutuessa ja noustessa pöydästä.

Vuosijuhlilla on kohteliasta esittäytyä omalle pöytäseurueelleen, jos kaikki eivät tunne toisiaan entuudestaan. Ruokapöydästä noustaan vain taukojen aikana tai pakottavasta syystä – ei siis kesken ohjelmanumeroiden tai syömisen. Ohjelmanumeroiden tai laulujen aikana ei ruokailla tai keskustella. Harkitsethan myös puhelimen käyttöä.

Ruoat tarjoillaan vuosijuhlilla pöytiin, ja lämpimän ruoan voi aloittaa, kun avecisi ja vieressäsi istuvat ovat saaneet annoksensa. Maljoja vuosijuhlilla kohotetaan samaan tapaan kuin sitseillä – miehet siis ensin oikealla puolellaan olevalle naiselle, sitten vasemmalla puolellaan olevalle naiselle ja viimeisenä vastapäätä istuvalle omalle daamilleen. Naiset vastaavasti kohottavat lasinsa ensin vasemmalla puolellaan olevalle miehelle, sitten oikealla puolellaan olevalle miehelle ja viimeisenä vastapäätä istuvalle. Huomaathan, että vuosijuhlilla juomat kuuluu nauttia pöydässä – niiden kanssa ei ole siis sopivaa seilata ympäriinsä.

Erona tavallisiin sitseihin vuosijuhlilla ei ole soveliasta hakata pöytää, vaan suosiota osoitetaan taputtamalla. Vuosijuhlilla nopea humaltuminen ei ole juhlan arvolle sopivaa. Omia juomia voi ottaa mukaan harkiten, kuitenkin juhlan arvokkuuden huomioon ottaen. Toivomme siis, että juhlapöydille ei kasaannu suuria määriä pulloja tai tölkkejä.

Laulut

Yhteislaulut ovat osa akateemisia vuosijuhlia. Laulut löytyvät pöydissä olevista käsiohjelmista, eli omaa laulukirjaa ei vuosijuhlilla välttämättä tarvita. Kuka vain voi ehdottaa laulua, mutta erona sitsikulttuuriin tulee ottaa huomioon se, että lauluja ei toivota omalta paikalta kesken konferenssin. Sen sijaan niitä voi ehdottaa konferenssitauoilla illan isännälle ja emännälle.

Yhtenä ohjelmanumerona vuosijuhlillamme on puhe rakkaudelle, jonka jälkeen lauletaan Romanssi-kappale.

Silliaamiainen eli sillis

Silliksellä tarkoitetaan vuosijuhlien jälkeisen päivän olotilaan sopivaa ruokailua, edellisen illan muistelua ja rentoa ajanviettoa. Silliksemme on bilesillis salaisessa kohteessa, jossa tarjoutuu oiva mahdollisuus jatkaa juhlimista seuraavaan päivään.

Nähdään vuosijuhlilla!

Ystävällisin terveisin,

Iltakoulun hallitus 2019
Iltakoulun vuosijuhlatoimikunta