Anti 4/2023

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.


Vuosijuhlat 2023

ETIKETTISÄÄNTÖ

Vuosijuhlat on arvokas juhlatilaisuus, johon liittyy erilaisia etikettisääntöjä. Niitä noudattamalla kunnioitetaan juhlan luonnetta sekä sujuvoitetaan juhlan kulkua. Arvokkuus ei kuitenkaan tarkoita muodollisuutta ja jäykkyyttä, vaan tärkeintä on hauskanpito. 

Pukukoodi

Pukeutumiseen liittyy monia etikettisääntöjä, joihin on kuitenkin hyvä suhtautua ennemminkin ohjeistuksina. Pukuihin sallitaan persoonalliset muutokset, kunhan ne kunnioittavat juhlan luonnetta.

Vuosijuhlissa pukeutuminen määräytyy pukukoodin ”frakki tai tumma puku” myötä. Vuosijuhliin voi täten pukeutua frakkiin, tummaan pukuun, juhlavaan iltapukuun, täysimittaiseen juhlapukuun tai kansallispukuun. Esimerkiksi smokki, saketti, cocktail-puku tai muu lyhythelmainen puku eivät ole etiketin mukaisia pukuvaihtoehtoja akateemisiin iltajuhliin. 

Mikäli tarvitset ajannäyttäjää, on frakin kanssa suositeltavaa käyttää taskunaurista rannekellon sijaan. Huomaathan myös, että tummalla puvulla tarkoitetaan iltajuhlissa mustaa, tummanharmaata tai tummansinistä pukua. Puvun kanssa saa käyttää etiketin mukaisesti valkoista paitaa, mustia sukkia ja harmaata kravattia. Iltapuvun ja täysimittaisen juhlapuvun pituus on etiketin mukaisesti nilkat peittävä. Juhlallisia koruja voi käyttää ja samoin siroa olkaimetonta laukkua. Jos hiuksesi ovat niin pitkät, että ne ylettyvät kiinni, ne tulee laittaa kiinni. Kenkien on syytä olla juhlavat, esimerkiksi mustat nauhakengät, laakerikengät, avokkaat tai juhlasandaalit toimivat hyvin.

Mahdollisia kunniamerkkejä voi myös käyttää. Juhlanauhaa käytetään joko poikittain tai kiinni juhlapuvussa. Juhlanauha ei saa koskettaa ihoa.

Käyttäytyminen

Vuosijuhlille saavutaan hyvissä ajoin. Myöhästyminen sallitaan vain pakottavista syistä, ja tällöin on kohteliasta siirtyä huomaamattomasti omalle paikalleen. Istumapaikat on jaettu etukäteen, oma istumapaikkasi selviää istumapaikkakartasta. Löydettyäsi paikkasi käy sen taakse seisomaan. Istuthan siis vasta, kun illan juontajat siihen kehottavat.

Vuosijuhlilla on kohteliasta esittäytyä omalle pöytäseurueelleen, jos kaikki eivät tunne toisiaan entuudestaan. Ruokapöydästä noustaan vain taukojen aikana tai pakottavasta syystä – ei siis kesken ohjelmanumeroiden tai syömisen. Ohjelmanumeroiden, puheiden ja laulujen aikana on kunnioittavaa olla syömättä tai puhumatta. Mikäli sinulla on mukana laukku, ethän pidä sitä pöydällä muuten kuin tanssiessasi. Pidäthän myös puhelimesi hiljaisella ja harkitse sen käyttöä.

Ruoat tarjoillaan vuosijuhlilla pöytiin, ja lämpimän ruoan voi aloittaa, kun avecisi ja vieressäsi istuvat ovat saaneet annoksensa. Maljoja vuosijuhlilla kohotetaan samaan tapaan kuin sitseillä –pöydässä olevien ohjemerkkien mukaisesti ensin joko vasemmalle tai oikealle, sitten vastakkaiseen suuntaan ja lopuksi vastapäälle istuvalle henkilölle. Huomaathan, että vuosijuhlilla juomat kuuluu nauttia pöydässä – niiden kanssa ei ole siis sopivaa seilata ympäriinsä.

Erona tavallisiin sitseihin vuosijuhlilla ei ole soveliasta hakata pöytää, vaan suosiota osoitetaan taputtamalla. Vuosijuhlilla nopea humaltuminen ei ole juhlan arvolle sopivaa. Omia juomia voi ottaa mukaan harkiten, kuitenkin juhlan arvokkuuden huomioon ottaen. Toivomme siis, että juhlapöydille ei kasaannu suuria määriä pulloja tai tölkkejä.

Laulut

Yhteislaulut ovat osa akateemisia vuosijuhlia. Laulut löytyvät pöydissä olevista käsiohjelmista, eli omaa laulukirjaa ei vuosijuhlilla välttämättä tarvita. Kuka vain voi ehdottaa laulua, mutta erona sitsikulttuuriin tulee ottaa huomioon se, että lauluja ei toivota omalta paikalta kesken konferenssin. Sen sijaan niitä voi ehdottaa konferenssitauoilla illan juontajille. 

Yhtenä ohjelmanumerona vuosijuhlillamme on puhe rakkaudelle, jonka jälkeen lauletaan Romanssi-kappale.

Silliaamiainen eli sillis

Silliksellä tarkoitetaan vuosijuhlien jälkeisen päivän olotilaan sopivaa ruokailua, edellisen illan muistelua ja rentoa ajanviettoa. Silliksemme on bilesillis salaisessa kohteessa, jossa tarjoutuu oiva mahdollisuus jatkaa juhlimista seuraavaan päivään.