Vaaliveikkaukset

Eduskunta-, kunnallis- ja presidentinvaalien alla järjestettävistä vaaliveikkauksista on muodostumassa perinteinen osa Iltakoulun toimintaa. Ideana on ennakkoon veikata mahdollisimman tarkasti, hieman vaalista riippuen, esimerkiksi ehdokkaiden tai puolueiden kannatusta prosenteissa tai puolueiden saamia paikkamääriä.

 

  • Yhdysvaltojen presidentinvaalit 2016 -vaaliveikkaus

Voittaja: Ville Pajuniemi

Vastaajien tuli arvata kuka valitaan presidentiksi ja paljonko valitsijamiehiä tämä saa taakseen sekä samaan aikaan järjestettyjen kongrressivaalien voittoasetelma. Yksi vastaaja veikkasi kaikki kohdat oikein.

  • Eduskuntavaalit 2015 -vaaliveikkaus

1. sija: Maarika Kujanen, 48 p.

2. sija: Saana Tarhanen, 27 p.

3. sija: Lauri Kaakkomäki, Petra Kantoja ja Laura Mattinen 28 p.

Vastaajien tuli veikata muun muassa kansallista ääniharavaa, viittä suurinta puoluetta ja niiden paikkajakoa, äänestysprosenttia, sekä iäkkäintä ja nuorinta läpimennyttä ehdokasta. Vastaajia oli yli 20. Voittaja sai kirjapalkinnon sekä diplomin.

  • Eurovaalit 2014 -vaaliveikkaus

1. sija: Sanni Suikkanen, 17/18 p.

2. sija: Saana Vahvelainen, 17/18 p.

3. sija: Alli Tiensuu, 15/18 p.

Osallistujien tuli veikata Suomen europarlamenttipaikkojen jakautumista puolueiden välillä ja kolmea eniten ääniä saanutta ehdokasta. Tasapistetilanteissa ratkaisi se, kuka veikkasi Suomen äänestysprosentin lähimmäksi. Kisa oli tiukka ja myös voittaja ratkesi vasta äänestysprosenttiveikkauksen perusteella. Osallistujia oli yhteensä 14. Voittaja palkittiin vaalikahveilla, eli paketillisella EU:n luomumerkillä varustettua kahvia.

  • Presidentin vaalit 2012- vaaliveikkaus

1. Sija: Mari Kettunen, 139/180 p.

2. Sija: Jari Marjelund ja Tuomas Forsberg 138/180 p.

Veikkaukseen osallistui yhteensä 25 henkilöä, joista kolme opetushenkilökunnan jäseniä. Veikkauksessa saadut pistemäärät vaihtelivat välillä 26-139. Faktoina kerrotakoon vielä, että vain 11 osallistujista onnistui veikkaamaan Pekka Haaviston ääniosuuden 4% virhemarginaalin sisään. Sauli Niinistölle puolestaan povattiin kannatusta aina välillä 52,1%-32,6%.

Voittajalle Iltakoulu antoi palkintona Tasavallan Presidentti -yhyteen debyyttialbumin ”Tasavallan Presidentti” vuodelta 1972.

  • Eduskuntavaalit 2011- vaaliveikkaus

1. Sija: Ilkka Tiensuu, 150/191 p.

2. Sija: Jari Marjelund, 142/191 p.

3. Sija: Lassi Tervonen, xxx/191 p.

Eduskuntavaaliveikkauksessa piti veikata joka vaalipiirin edustajien määriä, sekä viittä ääniharavaa, äänestysprosenttia ja Pirkanmaan läpimenijöitä. Veikkaukseen osallistui yhteensä 15 henkilöä joista yksi oli opetushenkilökunnan jäsen. Faktoina tästä veikkauksesta kerrottakoon, ettei kukaan veikkaajista osannut kunnolla ennakoida Perussuomalaisten suosiota. Pisteitä veikkauksessa saatiin välillä 87-150.

Voittajan Iltakoulu palkitsi ”Miten meistä tuli kansanedustajia?”-kirjalla.